banner



Design Dit Køkken I 3d

The store will not work correctly in the case when cookies are disabled.

Planlægning af dit køkken

Indhold

Det er en længere proces at købe nyt køkken, og der er meget, du skal være opmærksom på. Faktisk er der i køkkenkøbet og køkkenplanlægningen utallige faldgruber og fejl, som du skal undgå. Selv når du er nået så langt som til montering og installation af køkkenet, skal du stadig holde tungen lige i munden. Måske skal du styre fem forskellige håndværkere, som arbejder på dit køkken. Måske skal du gøre det (meste) selv. Uanset hvad, er der brug for at du planlægger dig ud af køkkenprojektet, og her får du hjælp til det. Vi har samlet eksperters bedste råd til køkkenplanlægning og giver dig hermed en guide til at komme i mål med projektet.

Afsnit 2

Visualisér med køkken-tegneprogram

Før du for alvor kan lægge dig fast på, hvordan dit nye køkken skal se ud og begynde køkkenplanlægningen , er det vigtigt, at du tager dig tid til at opmåle dit køkkenrum. Gå i krig med målebåndet, og husk at tage højde for elementer i rummet, som ikke kan flyttes. Det gælder for eksempel døre og vinduer.

Opmålingen gør, at du eller en køkkenkonsulent bagefter kan visualisere dit drømmekøkken i et køkken tegneprogram. Og faktisk er det en rigtig god idé at tegne dit kommende køkken, fordi det tvinger dig til at være opmærksom på begrænsninger såvel muligheder i rummet. Det er her, at du finder ud af, hvor høje dine køkkenskabe kan være i forhold til loftet, hvor mange skabe der er plads til, før de kommer i karambolage med døren, eller hvor dybe skabene må være i forhold til rummets øvrige indretning.

De fleste køkkenfirmaer tilbyder at tegne dit køkken gratis, hvis du besøger dem med rummets mål, men du kan også selv tage styringen og planlægge projektet i et online køkken tegneprogram. Tre nævneværdige 3D-tegneprogrammer til køkkenplanlægning er:

  • IKEA's køkken tegneprogram, hvor du kan designe dit køkken med udgangspunkt i IKEA's store produktkatalog. Når du tegner dit køkken i IKEA's tegneprogram, får du med det samme et prisoverslag.Køkkentegningen kan du udskrive og tage med til et af varehusene, hvor en køkkenkonsulent hjælper dig videre med køkkenkøbet. IKEA's produktnummer-system gør det samtidig nemt at finde nøjagtig de produkter, du har valgt i køkken tegneprogrammet.
  • SmartDesigner  er HTH's køkken tegneprogram. Her kan du  tegne dit eget køkken fra bunden eller gøre brug af auto-designeren, som giver dig forslag. HTH har også en online service , hvor de tegner dit køkken for dig på 24 timer. Det eneste du skal gøre er så at tegne en skitse, tage et par billeder og udfylde en formular.
  • Invitas Creative Lab Køkkendesignerer et tredje køkken tegneprogram, hvor du kan designe dit drømmekøkken.  Hvis 3D-tegneprogrammet ikke er virkeligt nok, kan du i Invitas forretninger opleve dit nye køkken som virtual reality sammen med en indretningskonsulent.

Husk, at hvis du har brug for hjælp til at visualisere dit køkken, kan du altid gå ind i en hvilken som helst køkkenforretning og bede om konsulenternes hjælp. De har professionelle køkken tegneprogrammer og stor erfaring med køkkenplanlægning. Køkkenkonsulenterne  ved præcis, hvad de skal spørge dig om for at designe et smukt og funktionelt køkken i fællesskab med dig. Her kan du læse mere om , hvordan du forbereder dig til mødet med køkkensælgeren.

Afsnit 3

Tjekliste til køkkenkøb

Når du skal bevare overblikket i køkkenplanlægningen, er lister et uvurderligt redskab. Dit køkkenprojekt består af flere forskellige faser, og du kan i princippet lave en tjekliste til hver af faserne.

Udførelsen af et nyt køkken kan variere en del, alt efter hvad der skal laves i det enkelte rum. Hvor nogle skal have revet vægge ned, skal andre måske have lavet nye VVS-installationer, og intet køkken er ens. Derfor er det svært at lave en generaliseret tjekliste til selve køkkenbyggeriet. I købsfasen derimod skal de fleste køkkenkøbere igennem samme rejse, og derfor får du her HTH's tjekliste , som du kan bruge, når du shopper køkken:

  • Hvad er du specielt glad for i dit nuværende køkken?
  • Hvad vil du gerne have lavet om?
  • Er der hvidevarer, som du vil genbruge i dit nye køkken?
  • Hvilke køkkenmaskiner vil du altid have stående fremme?
  • Hvor mange skal kunne arbejde i køkkenet samtidigt?
  • Skal der være spiseplads og til hvor mange?
  • Er der nogle særlige detaljer, som skal være med i løsningen? Og nogle du absolut ikke ønsker?
  • Hvad vil du selv lave, og hvad skal køkkenfirmaet lave?

Der findes flere tjeklister på det store internet, og du kan med fordel "customize" din egen liste ved at kombinere forskellige. Ved at sammenligne forskellige tjeklister er du bedre sikret mod, at du har glemt noget i din køkkenplanlægning . Du kan finde en anden nyttig tjekliste her .

Afsnit 4

Skal du have professionel hjælp til planlægning af dit nye køkken?

Alt efter temperament, tid og pengepung kan du vælge at være mere eller mindre involveret i køkkenplanlægningen og opførelsen af dit nye køkken. Der findes et hav af fagfolk, som kan hjælpe dig med stort set alt - mod betaling. I begyndelsen af processen kan det ifølge videnscentret Bolius  være en god idé at søge rådgivning hos en arkitekt. Arkitekten kan bidrage med inspiration og idéer til indretningsløsninger, som du måske ikke selv ville komme i tanke om. I forbindelse med et større køkkenprojekt kan det desuden være nyttigt at få en arkitekt eller en byggesagkyndig til at styre processen og holde øje med, at projektet skrider planmæssigt frem. Hvis du for eksempel skal have fjernet en væg, kan en byggesagkyndig også undersøge, om den er bærende. En byggesagkyndig kan ligeledes hjælpe med at finde ud af, om dit køkkenbyggeri kræver en byggetilladelse .

Også hos køkkenfirmaerne kan du få vejledning og hjælp til det meste i køkkenprojektet. Selv IKEA tilbyder at hjælpe med opmålingen af rummet, indretning af køkkenet, levering, montering, installationer og øvrige håndværksopgaver.

Du kan vælge at gøre det selv, at hyre professionelle til nogle af opgaverne, eller du kan lægge alle opgaverne ud til fagfolk. Her skal du gøre op med dig selv, hvor meget tid du har mulighed for og lyst til at lægge i køkkenprojektet - og om det stemmer overens med dit budget. Det koster, hvis fagfolk skal spare dig for tid og bøvl. Du kan også finde råd og vejledning til at få styr på dit budget her .

Vær opmærksom på, at selvom du hyrer en køkkenmontør, skal du sandsynligvis stadig gøre en række ting selv, medmindre du har aftalt andet med montøren. Bolius  skriver, at du som regel selv skal sørge for:

  • At rive det gamle køkken ned og rydde arbejdsområdet, så køkkenmontøren kan komme til.
  • At informere om gulvvarmesystem eller andre installationer, som montøren skal være opmærksom på.
  • At en autoriseret elektriker har monteret strømudtag, så hvidevarerne kan tilsluttes. Alle stikkontakter og udtag til belysning skal være i orden.
  • At sikre at alle VVS-installationer er placeret rigtigt i forhold til dine nye køkkenelementer. En del af vand- og afløbsinstallationerne skal udføres af et autoriseret firma.
  • At der er afdækning af gulvet, så køkkenmontøren ikke skader det.
  • At eventuelt maler- og murerarbejde i køkkenet er overstået, så det ikke skader de nye køkkenelementer.

Hvis du beslutter dig for at gøre brug af professionel hjælp, bør du også overveje, hvor mange firmaer der skal stå for køkkenprojektet. Det kan være svært og tidskrævende at skulle koordinere mange forskellige fagpersoner og håndværkere. Deres arbejdsopgaver er som regel afhængige af hinanden, og ofte kommunikerer de ikke med hinanden omkring udførelsen af opgaverne. Hvis du vælger at få professionel hjælp fra flere forskellige udbydere, skal du altså være klar på, at det nok er dig, som skal have logistik-kasketten på og supervisere køkkenplanlægningen.

Generelt kan det kræve en venlig, men bestemt hånd, hvis du hyrer håndværkere til at hjælpe dig med at opføre dit nye køkken. Ifølge Bolius  er der dog flere ting, som du kan forvente, at din håndværker gør. Du kan for eksempel godt forvente, at håndværkeren rydder nogenlunde op efter sig selv, kommer til tiden, har styr på de byggetekniske regler og retter håndværksmæssige fejl.

Husk at indgå en god, skriftlig håndværkeraftale, når du hyrer professionel hjælp. Det kan du få vejledning til her .

Afsnit 5

Gør det selv-køkken

Har du et urealiseret men stort potentiale som håndværker, eller rækker pengepungen ikke til professionel køkkenhjælp? Så kan du vælge et gør det selv-køkken.  Udlev dig selv, som den handywoman eller handyman du inderst inde er. Fordelen ved at gøre det selv er, at du - udover at spare penge - har fuld kontrol over køkkenplanlægningen og processen . Køkkenfirmaet Kvik har lavet en gedigen guide til gør det selv-køkkener , som du med fordel kan skele til, hvis du vælger at tage udfordringen op. Her får du Kviks råd:

Kom godt fra start

Før du begynder at samle og opsætte dine køkkenelementer, er det smart, hvis du er færdig med at male, slibe gulve og forberede el- og VVS-arbejde. Sørg for, at du har en udførlig køkkentegning og samlevejledninger, som sikrer, at du hele tiden ved, hvad næste skridt er. Tjek, at din værktøjskasse er veludrustet, før du springer ud i projektet. Kvik anbefaler, at du som udgangspunkt har følgende ting i værktøjskassen, inden du kaster dig ud i gør-det-selv køkken-projektet:

  • Elektrisk skrue-/boremaskine
  • Tommestok/målebånd
  • Hammer/gummihammer
  • Skruetvinger
  • Skruetrækker (flad/stjerne)
  • Vinkel
  • Syl
  • Vaterpas
  • Sav/stiksav/rundsav
  • Trælim
  • Fugepistol + silikone
  • Diverse afstandsklodser

Afhentning af køkkenet

Med forberedelsen i hus er første punkt på listen at hente køkkenelementerne. Find et praktisk køretøj eller en trailer, som kan fragte dit nye køkken sikkert hjem. Husk en stærk hjælper.

Samling af elementer

Nu hvor køkkenet er i hus, bør du tjekke, at du har fået alle elementer. Kvik  råder dig til at opbevare de forskellige køkkendele indendørs ved stuetemperatur og normal luftfugtighed. Det er en god idé at samle og placere skabene i den rækkefølge, som de skal installeres i. Dan dig et overblik, og følg altid samlevejledningerne.

Ready, set, montér

Når elementerne er samlet, er du klar til at montere dit nye køkken. Inden du rigtigt begiver dig ud i det, kan du vælge at tegne køkkenelementerne op på væggen. Det giver overblik over, hvad der skal stå hvor, og på den måde ved du også, at målene kommer til at passe. Hvis du skal montere en køkkenø, er det alfa omega, at du har fundamentet i orden. Er soklen ustabil eller ikke i vater, kommer køkkenet til at stå skævt.

Op med skabene

Stil skabene op ved siden af hinanden, som de skal stå. Her skal du huske at få forkanten af skabene til at flugte med hinanden, før du fastgør elementerne. Hvis du har købt flere højskabe til dit nye køkken, skal du sætte dem sammen og herefter montere frisiden på skabets korpus. Hvis din bagvæg er skæv eller ujævn, skal du ifølge Kvik klodse skabene op, før du fastgør dem til væggen. Efterfølgende kan du dække mindre skævheder med en liste eller en bordplade bagkant.

På med bordpladen

Så langt, så godt. Nu hvor du har skabene på plads, kan du fokusere på bordplade, vask og hvidevarer i køkkenet. Sørg for, at bordpladen sidder perfekt, før du monterer den. Husk også, at du skal have gjort bordpladen klar til montering af for eksempel vask og kogeplade. Hvad angår el- og VVS-arbejde, bør du ifølge Kvik  overlade alle tilslutninger til vand, gas og el til professionelle.

Skuffer, hylder og greb

Når skabe, hvidevarer og bordplade er på plads, kan du begynde montering af skuffer, hylder og låger. Følg samlevejledningen, når du skal montere skuffer, og montér dem helst, inden du monterer hylder og låger. Med det gjort kan du sætte greb på fronterne og klargøre dit nye køkken med indvendige opbevaringsløsninger såsom krydderi- og bestikindsatse. Dit gør det selv-køkken er nu monteret, og du kan være stolt af dig selv og dine håndværkerevner.

Hvad må du selv gøre, og hvad må du ikke?

Som du nok allerede har fornemmet, er det ikke alt el- og VVS-arbejde i køkkenet, som du selv må lave. Og det gælder uanset, hvor handy du er. For at overskueliggøre hvad du selv må lave inden for el og VVS, og hvad dine pilfingre skal holde sig fra, har forbrugermagasinet Samvirke lavet en lille, hjælpsom guide.

Du må godt

  • Udskifte eller montere stikpropper og afbrydere på ledninger.
  • Reparere elapparater, for eksempel ved at udskifte apparatets ledning.
  • Udskifte indendørs afbrydere og stikkontakter uden jord op til 250 volt. Vær opmærksom på, at du kun må udskifte afbrydere og stikkontakter med jord op til 250 volt, hvis der er monteret en HFI- eller HPEI-afbryder.
  • Udskifte almindelige afbrydere til lysdæmpere.
  • Sætte lamper op - det gælder også halogenlamper, hvor transformer, lamper og ledninger er købt som et samlet sæt med monteringsvejledning.
  • Udskifte vandhaner og pakninger.
  • Udskifte køkkenvasken, men kun hvis vandlåsen er synlig, for du må ikke ændre rørføringen selv.
  • Udskifte opvaskemaskinen, men kun hvis den eksisterende maskine er tilkoblet en spule- eller afspærringsventil, og der ikke sker indgreb i den faste vandinstallation.

Du må ikke

  • Lave helt nye el-installationer.
  • Opsætte halogenlamper, hvor transformer, lamper og ledninger er købt hver for sig.
  • Udvide dine eksisterende el-installationer. Det kunne for eksempel være at sætte en ny stikkontakt op ved siden af en eksisterende.
  • Udføre el-arbejde i sikringstalven
  • Arbejde steder, hvor der er mere end 250 volt.
  • Lave indgreb i den faste, eksisterende vand- og afløbsinstallation
  • Lave nye VVS-installationer
  • Arbejde på gasinstallationer

Ved ovenstående opgaver skal du altså have hjælp af en autoriseret elektriker eller en autoriseret VVS-mand.

Afsnit 6

Lav en køreplan til dit nye køkken

På nuværende tidspunkt er du sikkert ved at tabe pusten, for ja, der er utrolig meget, som du skal have styr på i din køkkenplanlægning . Det er der, hvad end du vælger at få professionel hjælp eller at gøre det selv. Opgaver skal koordineres, uddelegeres og udføres.

Struktur er nøgleordet, hvis du skal gnidningsfrit igennem køkkenprojektet og samtidig nå målet om at få dit drømmekøkken. Det er derfor en god idé at lave en udførlig køreplan til dit nye køkken. Spørg dig selv:

  • Hvilke opgaver skal der udføres?
  • Hvem skal gøre det?
  • Hvem har ansvaret for, at det sker?
  • Hvornår skal de enkelte opgaver være færdige?

Overvej, at mange af opgaverne ofte er afhængige af hinanden. Før køkkenet kan monteres, skal der for eksempel være styr på el- og VVS-installationer til hvidevarer, vask og afløb. Med en god køreplan undgår du ubehagelige overraskelser i køkkenplanlægningen  og kommer sikkert i mål.

Mere inspiration

Vil du læse mere om køkkenplanlægning?

Design Dit Køkken I 3d

Source: https://quooker.dk/inspiration/planlaegning-af-koekken

Posted by: murphytorat1997.blogspot.com

0 Response to "Design Dit Køkken I 3d"

Post a Comment

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel